Vind je oude voorwerpen in de grond, meld ze dan op het platform Medea. Archeologen analyseren, samen met amateurs, alle vondsten van burgers.

Wat ga je doen?

Het platform is vooral gericht op liefhebbers van metaaldetectors. Je voegt een foto en uitleg over je vondsten toe aan de online databank, zoals de afmetingen van het voorwerp, de vindplaats en de vondstdatum. Gevoelige gegevens zoals de exacte plek van de vondst worden niet publiek gemaakt. Wie wat expertise in huis heeft, kan ook meehelpen om alle opgeladen vondsten te checken en te identificeren. Voor je aan de slag gaat op de website van Medea, registreer je je en geef je aan wat je wil doen - vondsten publiceren, valideren of identificeren.

Waarom doe je mee?

Metaalvondsten zijn een belangrijke bron van informatie over het verleden, maar ze worden tot nog toe weinig bestudeerd. Door je vondsten toe te voegen worden ze toegankelijk voor archeologen, andere onderzoekers en het brede publiek. 

Wie kan meedoen?

Iedereen die af en toe met een metaaldetector door Vlaanderen struint. Om dat te doen, heb je een vergunning nodig. Met die vergunning kan je tot 30 centimeter diep vondsten uit de bodem halen. Ook als je een collectie metalen vondsten bezit, kan je die toevoegen. Wil je ook vondsten identificeren, dan is enige ervaring nuttig.

 

Wie organiseert het?

Pieterjan Deckers is archeoloog en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens zijn promotie-onderzoek besefte hij hoe belangwekkend vondsten van amateurs, zoals metaaldetectorgebruikers, kunnen zijn.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties