Doe mee met The Old Weather Project en ontdek of onze voorouders het zonniger hadden dan ons.

Wat ga je doen?

Je krijgt op de projectwebsite een reeks afbeeldingen van oude schepen te zien. Je kiest een schip en kiest dan voor ‘annotate’ of ‘transcribe’. Je krijgt tekst van het scheepslogboek te zien. Als je voor 'annotate' hebt gekozen, krijg je enkele vragen over de tekst voorgeschoteld. Zo moet je aangeven of er datums te zien zijn en of je iets terugvindt over de weersomstandigheden. Als je op 'transcribe' klikt, dan moet je de tekst overtypen. Bij elk schip kan je ook informatie opvragen. Zo kom je bijvoorbeeld te weten dat de bemanning van het Hasslerschip hydrografische studies uitvoerde, en dat het schip na 20 jaar gebruik zonk toen het werd doorverkocht aan een burger.

Waarom doe je mee?

Je helpt mee om historische data te verzamelen over de oceanen, meer bepaald over de weersomstandigheden die er in het midden van de 19de eeuw heerstten. De onderzoekers willen de data analyseren om betrouwbare voorspellingen te doen over het weer in de toekomst. Door te graven in de scheepslogboeken hopen de wetenschappers meer te weten te komen over alle vormen van weer in het verleden, van aangenaam zonnig tot extreem en stormachtig. De onderzoekers benadrukken dat hun project niets te maken heeft met het ontkennen of bevestigen van de klimaatverandering.

Wie kan mee doen?

Iedereen die een mondje Engels begrijpt en een computer met internetverbinding ter beschikking heeft.

Wie organiseert het?

The Old Weather Project is een project van een handvol wetenschappers. Rob Allen behoort tot de Met Office Hadley Centre en leidt het International Atmospheric Circulation Reconstructions of the Earth (ACRE) initiatief, waar The Old Weather Project deel van uitmaakt.