Onderzoek unieke beelden van sterrenstelsels en help wetenschappers om de geboorte van ervan te begrijpen.  

Wat ga je doen?

Op de projectwebsite krijg je foto's van sterrenstelsels te zien, afkomstig van verschillende sterrenwachten op aarde en van de befaamde Hubbletelescoop. Je ordent de beelden naar grootte en vorm. Dat vergt soms een goed paar ogen. Nadat je een sterrenstelsel behandeld hebt, kan je ervoor kiezen om het stelsel met andere deelnemers te bespreken. Je kan zelf kiezen hoeveel afbeeldingen je klasseert en waar je dit doet. Het enige wat je nodig hebt is je computer en internetverbinding.

Waarom doe je mee?

Om te begrijpen hoe sterrenstelsels zich doorheen de tijd hebben gevormd, moeten eerst alle bekende stelsels gerangschikt worden volgens grootte. Het project Galaxy Zoo bracht overigens al bijna 50 wetenschappelijke publicaties op, mede dankzij de vele vrijwilligers. Tijdens het klasseren krijg je unieke, prachtige beelden te zien van de uithoeken van het universum. Wie weet zorg jij wel mee voor de volgende grote astronomische ontdekking. 

Wie kan meedoen? 

Iedereen met een computer en internetverbinding en een basiskennis Engels. 

Wie organiseert het?

Galaxy Zoo is een samenwerkingsverband tussen wetenschappers van verschillende universiteiten. De hoofdcoördinator, astronoom Chris Lintott, is verbonden aan de universiteit van Oxford en astronoom en mede-oprichter Kevin Schawinski behoort tot de universiteit van Zurich. Het voltallige team bestaat uit astronomen, astrofysici, natuurkundigen en informaticaspecialisten van allerlei pluimage. Galaxy Zoo, opgestart in 2007, is één van de meest succesvolle astronomische citizen scienceprojecten.